Wat ga ik studeren?!

4 februari 2020
Wat ga ik studeren?!

Eigenlijk is het een onmogelijke opgave: je bent nog niet volwassen, maar toch moet je al een zeer bepalende keuze maken: welke studie ga je doen? Bij Flexspecialisten hebben we een instrument dat leerlingen hierbij helpt: de Student Profiel Analyse. Een leven lang leren begint immers al vóór je eerste baan.

De Student Profiel Analyse (SPA) is het zusje van de Persoonlijk Profiel Analyse (PPA). Dit is een wetenschappelijk onderbouwd instrument dat we al jaren inzetten om te ontdekken wat voor soort werk bij iemands karakter past.


De SPA werkt op basis van dezelfde principes: aan de hand van iemands karakter bekijken we wat voor soort studies bij hem of haar passen. De basis hiervan is een korte online vragenlijst die de leerling in 8 minuten invult. Het resultaat is een uitgebreid persoonlijk rapport dat antwoord geeft op de volgende vragen:


-          Wat motiveert je?

-          Hoe doe je de dingen?

-          Wat vind je prettig?

-          Wat vind je niet prettig?

-          Welke taken en werkgebieden passen bij je?

 

Student aan het woord

Gijs Janssen Steenberg deed de SPA onlangs bij ons. Hij is 16 jaar, zit in 6 vwo en staat dus voor die lastige keuze. We vroegen hem naar zijn ervaringen.


Voor 95% herkenbaar

“Van tevoren had ik er eigenlijk weinig verwachtingen van. Wel leek 8 minuten me erg kort om iemands karakter goed te kunnen analyseren. En ook achteraf denk ik: hoe kan het dat er uit zo’n korte test zo’n uitgebreid rapport komt? Maar ik herken me echt voor 95 procent in de karakteromschrijving. Dat is best wel apart.”


Studies wegstrepen

“Het belangrijkste voor mij is natuurlijk de studiekeuze. Het ‘aanbod’ aan studies dat volgens het rapport bij me past, is behoorlijk groot. Maar daar staan ook veel studies tussen die wel qua karakter bij me passen, maar niet qua pakket, zoals lucht- en ruimtevaarttechnologie en bewegingswetenschappen. Die kan ik dus wegstrepen.”


Bevestiging

“Als ik kijk naar de studies die overblijven, kom ik er nogal wat tegen waar ik serieus aan denk. Ik overweeg bijvoorbeeld sterk aan om sociologie te gaan studeren. Die studie komt duidelijk naar voren, net als enkele studies die daarop lijken, zoals psychologie en politicologie. Voor mij is deze uitslag dan ook een goede bevestiging van de richting waarin ik zit te denken. Erg handig dus, zeker omdat het zo weinig tijd kost.”


Moeder aan het woord

Claudia is de moeder van Gijs. Zij was aanwezig bij het persoonlijke begeleidingsgesprek dat we bij elke test voeren. In dat gesprek licht een gecertificeerde adviseur de analyse en de conclusies uitgebreid toe. Claudia viel vooral één ogenschijnlijk detail op:


“De test en de analyse werden verzorgd door Marieke Verstegen. Op basis van de test concludeerde ze dat Gijs aarzelingen heeft bij de dingen die hij voor het eerst doet. Maar dat die dingen hem na die eerste keer eigenlijk altijd gemakkelijk afgaan. Dat is een inzicht dat zó ontzettend bij hem past. Zeer bijzonder om dat uit de mond van een ‘vreemde’ te horen, op basis van een korte online vragenlijst nog wel!”


Wil jij meer weten over de mogelijkheden van de SPA- Student Profiel Analyse? Neem dan contact op met Carlijn Kleinsman via 088 - 594 0111. Zij vertelt je er graag meer over.


Tags: Werkzoekenden Over Flexspecialisten

17.692 x bekeken
Deel dit artikel:
Contact

Flexspecialisten is gevestigd in het Flexhuis.


Bezoekadres: Raadhuislaan 30, 5341 GM Oss

Postadres: Postbus 294, 5340 AG Oss

Telefoon: +31 (0)88 594 01 00

E-mail: info@flexspecialisten.nl

Solliciteer nu