Column Erwin: And the winner is… Wales!

7 juli 2016
Column Erwin: And the winner is… Wales!

Om beurten schrijven Tom Sijpestijn (Algemeen Directeur) en Erwin Vesters (Commercieel Directeur) een column. Deze editie: Erwin over het EK voetbal.

 


Nog een paar dagen. Dan weten we wie Europees kampioen voetbal is. Wat mij betreft staat de échte winnaar al lang en breed vast. Wales natuurlijk!


Waarom? Daarvoor ga ik even terug naar afgelopen vrijdag. Op voorhand was het geen spectaculair affiche: België tegen Wales. De meeste kenners waren het er wel over eens dat de Rode Duivels die klus wel even zouden klaren. Zóveel individuele klasse in één selectie: dat kon toch niet misgaan? Hazard, De Bruyne, Lukaku, Witsel, Mertens…


Ik had mijn geld echter op Wales gezet. Waarom? Vanwege de eenheid die de Dragons vormen. Op Gareth Bale na zijn de meeste Welshmen geen briljante voetballers. Ze spelen in de Engelse middenmoot en blinken doorgaans niet uit in creativiteit, hoogstandjes en oogstrelend voetbal. Maar ze vullen elkaar wel perfect aan. Én ze hebben alles voor elkaar over. Vandaar dat ze zichzelf overtroffen en de halve finale haalden.


Op de werkvloer

De parallel met teams op de werkvloer is snel gelegd. Ook daar is de optelsom van alle kwaliteiten veel belangrijker dan de prestaties van het individu.


Om een teamprestatie neer te zetten, draait het volgens mij om de volgende vragen:


-        Wat is je doel?

-        Welke spelers heb je tot je beschikking?

-        Hoe vullen die elkaar het beste aan om dat specifieke doel te bereiken?


Probeer maar eens een project te draaien met elf haantjes. Gaat je niet lukken. Of met alleen maar ‘volgers’. Leidt nergens toe.


PPA

Daarom werken we binnen onze eigen organisatie al jaren met de Persoonlijke Profiel Analyse (PPA). Ik durf inmiddels wel te zeggen dat deze haarfijn iemands persoonlijkheid blootlegt. En dat is ideaal voor het samenstellen van teams waarin de teamspelers complementair aan elkaar zijn.


Tel daar de nodige loyaliteit op de werkvloer én het vertrouwen vanuit het management bij op, en je hebt een winnend collectief!


Neem van mij aan: Marc Wilmots, coach der Belgen, heeft die PPA zeker niet gedaan…


IJsland? Duitsland?

Terug naar het EK, terug naar de winnaars. IJsland was een prachtig verhaal, maar haakte nét te vroeg af. En Duitsland toont natuurlijk al decennia lang een enorme teamgeest, maar bulkt tegelijkertijd van het talent. Dus wie er zondag ook wint, ik pak er eentje op Wales. Én op de kracht van het collectief. Cheers!
8.243 x bekeken
Deel dit artikel:
Contact

Flexspecialisten is gevestigd in het Flexhuis.


Bezoekadres: Raadhuislaan 30, 5341 GM Oss

Postadres: Postbus 294, 5340 AG Oss

Telefoon: +31 (0)88 594 01 00

E-mail: info@flexspecialisten.nl

Solliciteer nu